پارتیشن اداری چیست؟
پارتیشن اداری یکی از فاکتورهای مهم در طراحی فضاهای اداری است. محیط کاری شما باید پاسخگو نیاز شما باشد همچنان نقش خود را به عنوان عاملی در آسایش و جذب نیروهای کاری ایفا کند. با توجه به اینکه بخش عمده ای از زمان افراد در محیط کار سپری می شود یک محیط نامناسب چه از لحاظ زیبایی و چه از لحاظ عملکردی می تواند بهره وری پرسنل و در نتیجه سازمان را کاهش دهد، در سراسر دنیا توجه خاصی به چیدمان فضاهای اداری می شود. استفاده از پارتیشن اداری در طراحی فضای اداری باعث انعطاف پذیری فضا می شود. با توجه به اینکه پرسنل یک سازمان زمان زیادی را در محل کارشان سپری می کنند و یک محیط نامناسب می تواند بهره وری پرسنل و در نهایت عملکرد سازمان را کاهش دهد. در دهه های گذشته این پارتیشنها که معمولا از چوب ساخته میشدند به صورت مجموعهای بلند تا سقف امتداد مییافتند و در نهایت، طبقات آن، فضایی برای قرار دادن اشیاء تزئینی که از دو طرف قابل رویت بودند بهشمار میرفت. برای ایجاد پارتیشن در فضا، پلان فضای مذکور را ترسیم کنید،امروز انواع مختلفی از پارتیشن در بازار موجود است، که مانند دیوار نقش جدا کننده دارد . از طرفی به علت تنوع در فرم، اندازه، نوع کاربری، متریال، رنگ، بافت و …، عنصری کامل کننده در طراحی فضا به شمار میآید. استفاده از پارتیشنبندی در فضاهای مسکونی علاوه بر کاربرد، جنبه دکوراتیو نیز دارد. مخصوصا در فضاهایی با متراژ کم، نوع پارتیشنها نباید باعث کوچک شدن فضا شود. پارتیشنها یا جدا کنندهها میتوانند با ارتفاع بسیار کوتاه نصب شوند. در این حالت بهصورت دیوارک عمل کرده و معمولا در محیط های یکپارچه مانند هال و پذیرایی برای پارتیشن بندی دو فضا بهکار میروند.
طراحی پارتیشن نسبت به هر فضا باید عملکرد خاصی داشته باشد برای مثال اگر در فضا، تمرکز و سکوت بسیار مهم است، باید تمهیدات لازم برای عایق صوت ایجاد شود. علاوه بر این باید اتلاف انرژی نیز در این فضاها مورد بررسی قرار گرفته و از آن جلوگیری کرد. اگر پارتیشن به صورت زیبا طراحی شده باشد از هزینه های اضافی از قبیل کاغذ دیواری و ... جلوگیری می شود. در محیط های اداری، پارتیشن ها می توانند به صورت یکسره یا پارتیشن تک جداره عمل کنند و دو دیوار رو بروهم را یکسره به هم وصل کنند و حالت مستقلی به خود پیدا خواهند کرد.
اما به تدریج به یکی از محبوبترین روشهای طراحی دفاتر اداری تبدیل شد.طراحی در فرم پلان آزاد یعنی رهایی از هر نوع محدودیت در انقباض و انبساط افقی پلان و امکان ایجاد یک ساختار، با ارزش برابر در تمام محیط. تفکیک فضا در دفاتر اداری به نسبت فضاهای مسکونی پیچیدهتر است؛ چراکه فضاهای متنوعتری در دفاتر اداری وجود داشته و تعداد کاربران بیشتری در طول روز در این فضا مشغول فعالیت هستند. عوامل حواس پرتی دائمی در این فضا وجود دارند،زمانی که در یک فضای شلوغ کار می کنید، فکر شما نیز به هم ریخته می شود. احساس می کنید که فشار کار روی شما زیاد است و این حس ناتوانی باعث می شود که بخواهید از این فضا فرار کنید. در عوض زمانی که به لحاظ فکری و فیزیکی از چنین فضایی فرار می کنید، قادر خواهید بود که افکار و فرضیات خود را بهتر تحلیل کرده و به چالش بکشید. قدرت تفکر در شما به میزان جالب توجهی بالا خواهد رفت. و اینگونه به این نتیجه می رسید که "شما از دفاتر اداری کار که پلان آزاد دارند متنفرید".80 درصد از کل ادارات جهان دارای پلان آزاد هستند. زمانی که همه افراد در یک فضا گرد هم جمع شده اند، افراد انگیزه بیشتری خواهند گرفت.
انواع پارتیشن اداری
کاربردیترین پارتیشنهای موجود در بازار پارتیشنهای تک جداره، دوجداره و شیشهای هستند. این پارتیشنها در همه فضاها و ساختمانها قابل پیاده سازی و طراحی بوده و با قیمت مناسب در اختیار مشتری قرار میگیرند. انواع پارتیشنهای موجود در بازار علاوه بر موارد فوق، پارتیشن با شیشههای سکوریت، پارتیشن ام دی اف، پارتیشن متحرک، پارتیشن شیشه و استیل، بلوک شیشهای و غیره است.
پارتیشن اداری تک جداره
پارتیشن اداری تک جداره از جنس ام دی اف و شیشهای در اندازههای مختلف و طرحهای گوناگون موجود است که با توجه به نیاز و سلیقه مشتریان طراحی میشود. ارتفاع این پارتیشنها قابل تنظیم است و در اندازههای کوتاه، بلند، نیمه بلند ساخته میشود. این پارتیشنهای اداری در ارتفاع دلخواه مشتری طراحی شده و با دوام و استحکام بالایی قابل استفاده است.
پارتیشن اداری دو جداره
در سازمانها و شرکتهایی که رفت و آمد ارباب رجوع و مشتری در آن زیاد باشد، سر و صدا و آلودگیهای صوتی فراوان است. برای بالا بردن ویژگی عایق صوتی پارتیشن به گونهای که سر و صدای محیط وارد اتاق کارکنان نشود میتوان از پارتیشن دو جداره استفاده کرد. پارتیشن دو جداره عایق صوتی است و استحکام آن بالاتر از پارتیشن تک جداره است. معمولاً در پارتیشن اداری دو جداره از شیشههای دو جداره استفاده میشود. با به کار بردن ام دی اف در پارتیشن دو جداره لبههای ام دی اف عایق سازی شده و ضخامت پارتیشن نیز زیادتر است. این پارتیشن اداری نیز در ارتفاعهای مختلف قابل پیاده سازی است. ارتفاع پارتیشن در گردش هوای داخل اتاق و خارج از آن مؤثر است و میزان سر و صدای وارد شده به درون پارتیشن با ارتفاع آن ارتباط مستقیم دارد.
پارتیشن اداری شیشه ای
پارتیشن شیشهای از نظر زیبایی نسبت به بقیه پارتیشنهای اداری محبوبیت بیشتری دارند. پارتیشن اداری شیشهای علاوه بر تقسیم بندی فضا باعث زیبایی اتاق کار شده و نور میتواند از بین پردههای کرکره نصب شده بر روی آن عبور کند.
پارتیشنبندی از نوع شیشهای
تمیزی راحت با یک شیشه شور و یک دستمال
انعطاف پذیری بالا
قابلیت جابجایی آن
عایق صوتی به شرط کیفیت شیشه و دوجداره بودن آن
دارای انواع مختلف مانند مات،سکوریت، رنگی، و...
استفاده از نور طبیعی خورشید و صرفه جویی در هزینه
هزینه به نسبت پایین در نصب آن و سرعت بالا در اجرای پارتیشن

پارتیشن اداری ام دی اف
هم اکنون در ایران پارتیشن اداری ام دی اف ساخته میشود. این پارتیشن نقاط قوت و ضعفی دارد که به بررسی آن میپردازیم. در پارتیشن ام دی اف ستونها و قسمتهای اصلی آن از آلومینیوم ساخته شده و برای ساختار ظاهری آن از ام دی اف و یا شیشه یا مواد دیگر استفاده میشود. از مزایای استفاده از پارتیشن ام دی اف میتوان به اندازههای مناسب شیت ام دی اف، برش و فرم دهی آسان، دوام و استقامت مناسب و تنوع طرح و رنگ اشاره کرد.
مزایای پارتیشن اداری
از مزایای پارتیشن میتوان موارد زیر را بر شمرد:
تقسیم بهینه فضا
تمرکز کارکنان هنگام کار و جلوگیری از سر و صدا
استفاده از فضاهای بزرگ با تقسیم بندی به فضاهای کوچک بدون آسیب به ظاهر ساختمان
امکان تغییر دکوراسیون و نورپردازی در ساخت پارتیشن
صرفه جویی در هزینه تغییرات در ساختمان
قابلیت متحرک و یا ثابت بودن پارتیشن که به صورت موقت یا دائمی قابل تنظیم است.
استفاده از پارتیشن به عنوان جان پناه هنگام بروز حادثه
صرفه جویی در زمان و سرعت ساخت پارتیشن از مزایای مهم آن برای شرکتهاست.
کارکنان شرکتها با داشتن اتاق مجزا که با پارتیشن اداری ساخته شده است مدارک و اسناد خود را به صورت منظم بایگانی میکنند و احتمال گم شدن یا درهم ریختگی اسناد بسیار کمتر است.
اصول طراحی پارتیشن اداری
هنگام طراحی پارتیشن اداری باید همه جوانب آن را در نظر گرفت و این کار توسط فردی که مهارت دارد، انجام می شود در غیر این صورت ممکن است مشکلات زیادی به وجود آورد. در طراحی، برای زیبایی می توان از رنگ های متناسب با مبلمان اداری استفاده کرد. فضای کافی برای چیدمان قفسه ها و کمد ایجاد شود. برای تامین نور کافی یا حتی دید به محیط از بازشوها و شیشه استفاده نمود.